Cultuurverandering door brede benadering van gezondheid

 Beste lezer en beweger,

De zomervakantie zit er voor de meeste mensen weer op en dat was er eentje om niet snel te vergeten. Warmte en droogte records zijn weer gesneuveld en ons landschap krijgt steeds meer gelijkenis met bijvoorbeeld Frankrijk in de zomer. Dit verschil is me pas erg opgevallen toen ik voor een korte fietsvakantie naar de Dolomieten ben gegaan waar het onderweg steeds groener leek te worden. De omgeving lijkt zich zo aan te passen aan de natuur waarbij de impact op onze gezondheid en ons welbevinden enorm groot is.

De plek waar we leven, wonen en werken is voor een groot deel bepalend voor onze energie en levenslust en hier is vaak nog veel winst te behalen uitgaande van het gedachtengoed van Positieve Gezondheid. Uit management literatuur blijkt dat het aanpakken van de structuur en omgeving ook direct leidt tot gedragsverandering waaronder het maken van meer gezonde keuzes.  Dit geldt zeker ook voor het bedrijfsleven waarbij vitaliteit niet alleen op de schouders van HR berust doch zeker ook de afdelingen ICT en Faciliteit zodat medewerkers vanuit een energie gevende werkplek en middels de best passende IT tools efficiënt kunnen werken.

Vanuit deze wetenschap zien we dan ook een groeiend aantal initiatieven binnen gemeenten, wijken en buurten die betrekking hebben op verbeteren van infrastructuur, de veiligheid in de wijk, aanleggen van meer groen, gezamenlijk opruimen van afval, tegengaan van eenzaamheid bij bewoners, knooppunten van informele zorgverleners, ondersteuning voor laaggeletterden etc. De landelijke politiek en ook de Limburgse gemeenten gaan steeds meer vanuit het gedachtengoed Positieve Gezondheid aan de slag omdat men nu inziet dat een brede benadering van gezondheid de enige weg is om gedrag en hiermee cultuur te veranderen. Dan is de keuze van Limburg om voor Positieve Gezondheid te kiezen, de juiste geweest en daar mogen we met zijn allen trots op zijn.

We zien deze keuze nu gelukkig ook terug in de preventie akkoorden binnen een aantal gemeenten die ook tot actie over gaan. Er zijn zelfs een aantal gemeenten die het mogelijk maken om burgers te scholen in Positieve Gezondheid van waaruit diverse gezonde initiatieven door burgers in de wijken worden opgepakt.  Uiteraard neemt dit niet weg dat er vanwege inflatie, energietransitie en andere crisissen veel uitdagingen zijn die deze keuzes in de weg kunnen staan. Ik duim dan ook voor wijze beslissingen op Prinsjesdag en niet alleen een koffer vol brandblus apparatuur maar vooral bewustwording om eens preventief met zaken aan de slag te gaan.

Loek Vaessen

Netwerk Vitaal Limburg is de plek voor Limburgse werkgevers en HR managers op gebied van vitaliteit, werkgeluk en duurzame inzetbaarheid.

De Vitaalste werkdag van het jaar! HR manager, directie of Limburgse werkgever? Bestel nu je ticket met 20% korting (hieronder staat de promotiecode). Tijdens deze vakdag zorgen wij dat jouw rugzak aan kennis, inspiratie en concrete acties letterlijk en figuurlijk gevuld is.
>> Lees meer

Regie over hun eigen leven en geluk

Interview met Anita Bastiaans over de toegevoegde waarde van Positieve Gezondheid. “Positieve Gezondheid is een goed instrument om bewustwording te creëren bij de inwoners en bij de zorgverleners. Als mens ben je niet je beperking of ziekte.”
En een persoonlijke tip van Anita voor de organisaties die er nog niet mee werken: “Niet eerst tot 3 cijfers achter de komma allerlei onderzoeken doen. Begin gewoon met een light versie. Met het spinnenweb invullen en het andere gesprek voeren. Dat is al heel waardevol.”
>> Lees meer

Onderzoek Sociale Agenda Limburg: Positieve Gezondheid draagt bij aan weerbaarheid en zelfredzaamheid van kwetsbare Limburgers

De Sociale Agenda (SAL) in Limburg wil een trendbreuk bereiken en achterstanden in gezondheid en participatie inlopen. Om de voortgang van SAL te monitoren werd onderzoek gedaan. Een belangrijk punt op deze agenda is Positieve Gezondheid en het project Limburg Positief Gezond. Volgens het opgeleverde rapport draagt Positieve Gezondheid bij aan de weerbaarheid en zelfredzaamheid van kwetsbare Limburgers.
>> Lees meer

Themabijeenkomst Positieve Gezondheid in de wijk

Op woensdag 21 september 2022 vindt de Themabijeenkomst Positieve Gezondheid in de Wijk plaats. Ben je werkzaam in de wijk of ben je geïnteresseerd in dit onderwerp, dan ben je van harte uitgenodigd.
>> Lees meer

Leefstijlverandering bedrijven is meer dan ‘crashdieet’

Vitale en happy mensen, zijn vitale en happy medewerkers. Ze presteren beter en zijn minder ziek. Dat is wat het Netwerk Vitaal Limburg nastreeft. Pauline Verhoef, commercieel directeur van Thermae 2000 staat aan het roer.
>> Lees meer

Symposium Positieve Gezondheid bij 't Raodhoes in Blerick

Op dinsdag 27 september 2022 organiseert De Zorggroep het symposium Positieve Gezondheid bij 't Raodhoes in Blerick. Tijdens deze dag wordt je meegenomen in het gedachtegoed van Positieve Gezondheid, de visie op zorg en de ontwikkelingen hierin bij De Zorggroep. Ook krijg je volop inspiratie en handvatten om zelf aan de slag te gaan. Een inspirerend programma met interessante sprekers (waaronder Hans Peter Jung) en workshops. Meer info en aanmelden: De Zorggroep - Symposium Positieve Gezondheid.

Alles op Tafel? Spelen met Positieve Gezondheid

Zorgbelang heeft de afgelopen periode gewerkt aan een spel Positieve Gezondheid wat in juni ook door een groepje van ons netwerk is getest. Het spel is inmiddels gereed voor productie en wordt in maart 2023 geleverd. De naam is: “Alles op Tafel? Spelen met Positieve Gezondheid.” Doelgroep van het spel zijn wij allemaal als mens, burger, patiënt, client, zorgvrager die in groepsverband meer inzicht willen krijgen in onze eigen Positieve Gezondheid, veerkracht en handvatten om deze te vergroten. De verkoopprijs vanaf maart 2023 is € 119,95 inclusief btw. Maar t/m 28 september 2022 is er een early bird tarief en kunnen de spellen met 30% korting besteld worden voor € 84,95 inclusief BTW. Mocht je hiervan gebruik willen maken kan dat via deze link: Alles op tafel? Spelen met Positieve Gezondheid (leverdatum maart 2023) - De Bagagedrager. 

Tweede editie van de Health Innovation School - Implementation van start

Op dinsdag 15 november 2022 gaat de tweede editie van het HIS-I programma van start in de provincies Noord-Brabant en Limburg. HIS-I is een inspirerend opleidingsprogramma dat kennis, expertise en praktische handvatten biedt om sociale- en technologische innovaties binnen zorg- en welzijnsorganisaties te implementeren en op te schalen. Iedereen die vanuit zijn functie een verantwoordelijkheid heeft met betrekking tot innovaties kan zich aanmelden. Van directie, innovatiemanagers en projectleiders tot bijvoorbeeld verpleegkundigen of behandelaren. Het programma heeft een doorlooptijd van 8 maanden. Meer informatie en aanmelden via deze link: Health Innovation School – Implementation - Zorg aan Zet

Save the date: Netwerkmiddag Vitaal & Gezond op 20 oktober

Netwerkmiddag op donderdag 20 oktober van 13.30 tot 17.30 in Venlo.
De acht Noord-Limburgse gemeenten werken als rn-l samen om hun gezamenlijke ambitie in de praktijk te brengen. Het belangrijkste doel? Van Noord-Limburg de Gezondste Regio maken. Wij zijn een Leer-Ontwikkel-Netwerk dat inspireert, leert, verbindt en ruimte biedt voor ontwikkeling. Vanuit de praktijk ervaringen delen en voorbeelden laten zien, met oog voor het grotere plaatje.
>> Lees meer


Postbus 5185
6130 PD Sittard

We zijn bereikbaar op:
+31-(0)6-1114 1893
info@limburgpositiefgezond.nl
Volg ons:
     

Copyright © 2020
Limburg Positief Gezond.