De wens dat iedereen op eigen wijze invulling mag geven aan zijn of haar vrijheid

Beste lezer,

Zoals ik in de vorige nieuwsbrief verwees naar de versoepelingen en de betekenis van veerkracht kunnen we ons nu een paar weken later verheugen op het terug krijgen van onze vrijheid, net als een goede gezondheid ons grootste goed. We durven ook weer vooruit te kijken maar hoe stellen we ons weer open voor een nieuwe fase? We zijn langer gesloten dan ons lief is en dan is het aan ons allen de vraag vanuit ons bewustzijn wat we mee nemen en wat we graag achter laten?. Positieve gezondheid kan je hierbij helpen, eenvoudig weg door te reflecteren op je eigen nieuwe normaal, wellicht je eigen versie 2.0 en met jezelf (en een eventuele buddy) afspraken te maken om het vooral ook vol te houden. Het invullen van het spinnenweb en het voeren van het andere gesprek geeft wellicht antwoord op de volgende vragen:

Wat gaat er in het koppie om ?
Waar gaat je hart sneller van slaan?
Waar jeuken je handen van om aan te pakken?
Waar wil je een vuist voor maken?

En wat laten we thuis, nu velen van ons eenmaal gewend zijn dat dit de werkplek is, en wat nemen we mee naar de zaak? Interessante vragen in relatie tot het vinden van een nieuwe balans tussen werk en prive. Voor werkgevers ook een enorme kans om het werkgeluk van medewerkers te kunnen bevorderen door vertrouwen en ruimte te geven voor de nieuwe balans.

In deze nieuwsbrief blikken wij o.a. terug op het onderzoek van Gili Yaron van de Universiteit Maastricht waarin de ervaringen met positieve gezondheid in Limburg van de afgelopen jaren weer  bijzonder veel interessante inzichten oplevert. Wat mij zelf het meest intrigeert is dat positieve gezondheid afrekent met paternalisme. Hetgeen betekent dat je stopt om iemands vrijheid te beperken omdat je vindt dat dit in het belang is van die persoon. En dat sluit wat mij betreft helemaal aan bij wat iedereen in een training motiverende gespreksvoering krijgt geleerd: het stoppen met het smeren van NIVEA = Niet Invullen Voor Een Ander.

Geef iedereen de ruimte om zichzelf te mogen zijn, lekker authentiek en zeker niet normaal. Want laten we eerlijk zijn…: heb je ooit een normaal mens ontmoet….? En beviel het….? Dit is een spreuk die ik bij een psychiater zag hangen en die ik niet meer heb los gelaten. Mijns inziens lopen te veel mensen op hun tenen omdat ze vaak onbewust willen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Het accepteren van jezelf en daarin ook gezonde keuzes maken creeert het pad naar een meer gebalanceerd en moeiteloos leven.  En dat brengt mij weer terug naar het begin van dit voorwoord, de wens dat iedereen op eigen wijze invulling mag geven aan zijn of haar vrijheid. Ik wens iedereen een hele fijne en ontspannen zomer toe en voor diegene die er van houden om in het Limburgse land te wandelen, wees niet verbaasd als je een Positief Gezonde Kei tegen komt. Een zorg instelling gaat namelijk beginnen met het beschilderen van keien met het thema #keipositief (zogenaamde happy stones) die vinders gaan inspireren tijdens het bewandelen van het positief gezond levenspad.

Webinar 3 juni terugkijken: Werken met PG

Hoe wordt er in Limburg gewerkt met Positieve Gezondheid? Gili Yaron (Universiteit Maastricht) nam ons tijdens het webinar van 3 juni mee in de resultaten van haar onderzoek naar de introductie van Positieve Gezondheid in Limburg, en de lessen die we daaruit kunnen leren. Op initiatief van kernteamleden Johan Brugmans (Mondriaan), Thea Verkoeijen (Heerlen STAND-BY!) en Esther Bloemen-Van Gurp (Fontys Hogeschool/Zuyd Hogeschool) verbonden we wetenschap met ervaringsverhalen uit de praktijk. Het resultaat? 1,5 uur kennis & inspiratie voor mensen uit Limburg én daarbuiten!

Het webinar terugkijken klik hier
De presentatie is hier te downloaden

Het mes snijdt aan meer kanten

Zingeving. Daar draait het om in het leven. Wat wil je met je leven? Wat kun je veranderen? Hoe ga je het aanpakken? Niet voor niets dat Heerlen STAND-BY!, een coöperatie van 10 zorg- en welzijnsinstellingen in Heerlen, vooral inzet op die zingeving in hun contacten met burgers. En het werkt. Als je mensen een doel geeft, draaien velen als een blad aan een boom om. In gesprek met directeur Peggy Weelen, gebiedsmanager Kim Prevoo-Janssen en Betty Thomassen, medewerker zingeving & implementatiecoach Positieve Gezondheid.
>>> lees meer

Projecten en opdrachten voor studenten

Beweging Limburg Positief Gezond wil graag blijven leren en blijven ontwikkelen samen met opleidingen en studenten. Wij bieden verschillende opdrachten die helpen het verschil te maken met Positieve Gezondheid in Limburg.
>>> lees meer

Succesvol integraal samenwerken op wijkniveau met positieve gezondheid als uitgangspunt - IWA Hoensbroek

IWA Hoensbroek: van GGZ tot huisartsen, van Burgerkracht en de gemeente Heerlen tot zorgverzekeraar CZ. Stuk voor stuk partijen die zich tijdens het IWA project hard hebben gemaakt om de patiënt eigen regie te geven en de lijnen tussen de verschillende professionals en organisaties korter te maken.
>>> lees meer

Online intervisiebijeenkomst op 1 juli a.s. van 10.00u tot 12.00u.

Hoe pas jij het werken vanuit het gedachtegoed positieve gezondheid toe in de praktijk? Wil je leren van de ervaringen van anderen, of jouw successen met ons delen? We gaan samen van elkaar leren, elkaar inspireren en een stap verder helpen tijdens deze online intervisie bijeenkomst onder deskundige begeleiding van Anita Verstappen.
>>> lees meer

Positieve Gezondheid in beeld: De veerkracht van de Mijnstreek

Burgerkracht Limburg presenteert half juni drie tv-programma’s onder de titel “De veerkracht van de Mijnstreek”. Kijkers worden aangemoedigd om vanuit eigen veerkracht het hoofd te bieden aan fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. In het programma gaan diverse mensen met elkaar in gesprek over wat “positieve gezondheid” is en hoe zij dit dagelijks toepassen in hun eigen leven.
>>> lees meer

Toezicht in Strategische Allianties – Limburg Positief

Op woensdag 9 juni heeft de online regiobijeenkomst voor de regio Limburg met als onderwerp ‘Toezicht in Strategische Allianties – Limburg Positief Gezond’ plaatsgevonden. De filmpjes en presentaties zijn terug te kijken via deze link.

De reis van Keike en Meike

Mirjam Beelen over het ontstaan van Keike en Meike. “Het idee van Keike en Meike is spontaan ontstaan. Ik zag in een dorpje een afbeelding van een van de dimensies van Positieve Gezondheid en deelde dit in een app-groep van de Beweging Limburg Positief Gezond. In de reacties werd de associatie gelegd met de Happy Stones die je op allerlei plekken tegen kunt komen: mooie, zelf gemaakte, tekeningen op stenen. Gemaakt door iemand voor anderen, om even blij van te worden bij het ontdekken ervan en daarna zelf te besluiten of je het kunstwerkje laat liggen of misschien wel verplaatst of meeneemt. Zo’n steen (kei) kan zo een hele reis maken.
>>> lees meer

2000e deelnemer scholingsplan Limburg Positief Gezond

Met trots overhandigde wethouder Schiffelers een bloemetje aan de 2000ste deelnemer aan de scholing Positieve Gezondheid, Evelin de Jong maatschappelijk werker bij Welsun. Vanuit haar betrokkenheid bij Kansrijke Start gaat zij aan de slag met Positieve Gezondheid bij gezinnen uit Landgraaf. Evelin: ‘Ouders vertellen welke veranderingen zij wensen voor hun gezin. Samen kijken we wat het gezin zelf kan veranderen en waar ze steun nodig hebben.
>>> lees meer


Postbus 5185
6130 PD Sittard

We zijn bereikbaar op:
+31-(0)6-1114 1893
info@limburgpositiefgezond.nl
Volg ons:
     

Copyright © 2020
Limburg Positief Gezond.