De to do lijst voor vrouwenzaken! Gelijkwaardig - Zelfredzaam - Gezond

Een Limburg zonder Genderkloof, dat is onze ambitie. Met een nieuw meerjarenbeleidsplan wordt er met veel plezier uitgekeken naar 2021. Samenwerking en duurzaam zelfredzaam zijn de kernbegrippen die aan de basis liggen van al onze werkzaamheden. Net als ons streven zo veel mogelijk vraag gestuurd te werken. 

Onze kernwaarden

  • Economische zelfstandigheid: een voorwaarde voor een zelfredzaam en (financieel) gezond leven is economische onafhankelijkheid.
  • Gelijkwaardigheid: mannen en vrouwen zijn niet altijd gelijk, maar wel gelijkwaardig.  
  • Met elkaar: de aanpak van genderongelijkheid doen we vooral met elkaar. Verbinden, samenwerken en groeien.
  • Respect voor verschillen: laat iedereen eigen keuzes maken in het leven, maar zorg voor bewustwording van de (eventuele) gevolgen die keuzes kunnen hebben.
  • Weerbaarheid: door vrouwen sterker te maken, maken ze het ook voor zichzelf veiliger. Bewustwording van de huidige positie van vrouwen.

Het DNA
Positief en krachtig. Uitgaande van de kracht van de vrouw.

>>> Klik hier voor het Meerjarenbeleidsplan

Wij ondersteunen vrouwen en blijven ook agenderen. Het werkt immers het beste als er van beide kanten aan genderongelijkheid gewerkt wordt. Zo werken we enerzijds direct met de doelgroep. Vrouwen worden in hun kracht gezet en vooruit geholpen. Aan de andere kant worden de politiek, beleidsmakers en de maatschappij bewust gemaakt van de genderongelijkheden die er op dit moment nog zijn, zodat ook zij hier op kunnen inspelen.

 

DE GEZONDE ZELFREDZAME MOEDER

Een vrouw is als moeder vaak nog steeds de spin in het web binnen een gezin. Zij is meestal degene die bepaalt wat er gegeten wordt en waar de focus op ligt binnen een gezin. Daarnaast fungeert zij ook als voorbeeld voor haar kinderen hoe als volwassen vrouw in het leven te staan. Kortom, haar invloed op de volgende generatie is daarmee niet te onderschatten. Grote kans dat haar levensstijl ook de levensstijl wordt van haar kinderen, op z’n minst grotendeels.
Dit is echter lang niet altijd de gezonde en goede levensstijl die we als maatschappij voor ogen hebben. Hoewel hierbij vaak met een verwijtende vinger wordt gewezen, is het niet altijd een gevolg van onwil, maar veel vaker nog een gevolg van onkunde. Als een ouder, in dit geval een moeder, niet weet hoe ze gezond moet koken en eten, economisch zelfredzaam kan zijn of überhaupt met geld om moet gaan, hoe kunnen we dit dan van haar kind verwachten? Door in te zetten op moeders, helpen wij niet alleen hen verder, maar wordt ook de cirkel doorbroken en wordt er tevens ingezet op een positief gezonde en zelfredzame nieuwe generatie.



KWEEKVIJVERTRAJECTEN

De kweekvijvers hebben de afgelopen jaren hun succes bewezen. De meeste vrouwen komen oorspronkelijk uit het middenkader. Ze hebben veel in hun mars, maar niet het netwerk, het zelfvertrouwen of de juiste handvatten om dit om te zetten naar succes. De kweekvijvers gaan dan ook worden opgeschaald. Per jaar zal worden gekeken naar de behoefte van de insteek van deze kweekvijvers. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is het logisch om in 2021 deze te richten op meer vrouwen in de politiek. Andere jaren kan de insteek veel algemener zijn of juist op een specifiek ander veld. Tevens gaat er ook extra aandacht komen om vrouwen uit de kwetsbare groep hierbij te betrekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vrouwelijke statushouders.

 

VROUWEN EN TECHNIEK

 

 

De huidige samenleving leunt voor een groot deel op techniek. Dat grotendeels mannen in deze sector werken is om verschillende redenen niet bevorderlijk voor gendergelijkheid. Buiten de loonkloof heeft het bijvoorbeeld ook impact op de uitvoer van kunstmatige intelligentie. Hoewel hier al veel projecten op zijn geweest, ging het hier vaak om losstaande projecten die voor de doelgroep in plaats van met de doelgroep zijn bedacht. FAM! gaat dit daarom anders doen. Limburg heeft op het gebied van techniek een hoop te bieden met o.a. Chemelot, Brightlands en de vele onderwijsinstellingen. In samenwerking met verschillende partners gaan de verbindingen worden gelegd en een duurzaam meerjarenproject worden gestart.

 

 

TABOES & VOOROORDELEN

Op veel vrouwenzaken liggen nog taboes, terwijl kennis en herkenning hierover veel onzekerheid en stress kunnen wegnemen. Mensen zijn zich dikwijls onbewust over wat er komt kijken bij seksualiteit, moederschap, de overgang en vele andere zaken. Daarnaast heersen er ook veel vooroordelen in de maatschappij, die voor verwijten en onbegrip zorgen. Iemand met psychische problemen, een fulltime werkende moeder, een niet werkende moeder; zij kunnen allemaal op veel onbegrip rekenen. Het gaat echter niet alleen om vrouwenzaken. We zullen daarom dit thema breder trekken naar diversiteit en inclusie in het algemeen. Of het nu over taboes of vooroordelen gaat, het je overkomt, je het simpelweg bent of omdat het een gevolg is van een gemaakte levenskeuze; het is hoog tijd voor wat meer openheid en begrip. Door open te zijn op een persoonlijke manier, onderlegd met feiten, komt er niet alleen herkenning en rust bij de doelgroep zelf, maar ook begrip en solidariteit bij de omgeving.

 

DE WEG NAAR WERK

Werk is niet alleen van belang voor financiële gezondheid en onafhankelijkheid, maar ook voor mentale gezondheid. Voor een hoop vrouwen is het echter niet eenvoudig om aan de slag te gaan. Zo ontbreekt bij veel vrouwen, denk bijvoorbeeld aan vrouwelijke statushouders, een netwerk of kennis hoe dit aan te pakken. Werk is niet alleen van belang voor financiële gezondheid en onafhankelijkheid, maar ook voor mentale gezondheid. Voor een hoop vrouwen is het echter niet eenvoudig om aan de slag te gaan. Zo ontbreekt bij veel vrouwen, denk bijvoorbeeld aan vrouwelijke statushouders, een netwerk of kennis hoe dit aan te pakken. 
Ook voor vrouwen die er, om wat voor een reden dan ook, een aantal jaar tussenuit zijn geweest, is het vaak een hele drempel om weer aan de slag te gaan. Daarnaast is er door Covid-19 nu een groep die zich zal moeten omscholen. Door vrouwen in hun kracht te zetten, zelfvertrouwen te geven en een steuntje in de rug te bieden wordt het voor hen haalbaarder om effectief aan het werk te gaan of om zich daadwerkelijk om te scholen.

 

KENNIS EN ONDERZOEK

Waar zitten de genderongelijkheden en waar is al wel gelijkheid bereikt? Zijn er witte vlekken? Wat is de impact van Corona op de gendergap in Limburg? Wat zijn vandaag de dag de vrouwenvraagstukken die in de Limburgse maatschappij spelen? Een grote valkuil in het professionele leven zijn aannames. Als werk gebaseerd wordt op aannames in plaats van gedegen kennis, is het onduidelijk of het überhaupt wel nut heeft. Tevens wordt er dan ingezet op symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak. Goede kennis die voortkomt uit gedegen onafhankelijk onderzoek ondersteunt ook de bewustwording en mogelijke agendering van het gender vraagstuk.