Het zijn bijzondere tijden, al het fysieke contact ontbreekt. Digitaal zijn we massaal aan het ‘struggelen’ om met elkaar in contact te kunnen blijven. Voor het werk en ook voor ons sociale leven. We besparen veel reistijd, dat geeft ruimte. Maar die ruimte is snel opgevuld. Zorg voor kinderen, ouders, gebrek aan digitale vaardigheden, systemen of apparaten. Het is er niet bepaald eenvoudiger op geworden. En toch is dit hoe we in de komende tijd samen verder moeten.


De huidige situatie brengt risico’s me zich mee, meer huiselijk geweld ligt op de loer. Daar moeten we met zijn allen alert op zijn. Een survivalkit voor mannen onder druk van Emancipator brengt wellicht enige hulp. Op korte termijn komen we met meer informatie over dit thema, huiselijk geweld in Coronatijd. 

Gelukkig is niet alles negatief. Mensen schieten elkaar meer dan ooit te hulp en er is meer saamhorigheid. Maar ook de traditionele rolverdeling in veel gezinnen is plotseling heel anders. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in de vitale beroepen, waardoor veel mannen nu thuiswerken en voor de kinderen zorgen. Papa is ineens aan zet. Wat zal de toekomst ons hiermee brengen? Wellicht meer begrip, betere afspraken of een andere rolverdeling? Gaan we straks in een stroomversnelling elkaar beter waarderen, hebben we meer begrip voor elkaar, komen er slimmere oplossingen? Het zou zomaar kunnen.

Wij zitten bij FAM! zeker niet stil. We delen inspirerende verhalen en informatie. Maar dat is niet alles. Achter de schermen zijn we hard aan het werk om jullie een mooi aanbod van nieuwe trainingen te kunnen doen. De successen van de afgelopen jaren willen we graag voortzetten. We waren al bezig met het ontwikkelen van een combinatie van on- en offline leren. Elkaar in levende lijven ontmoeten is heel erg leuk en zinvol. Dat blijven we ook zeker doen.

Maar we gaan jullie ook versneld online trainingen/challenges aanbieden. Dit doen we samen met Ilona Eichhorn van Debat.nl. We streven ernaar om jullie nog deze maand een passend aanbod te kunnen doen toekomen.

Een klein tipje van de sluier, de twee challenges waar we mee gaan starten zijn Sterk onderhandelen en Maak meer non verbale impact. Dit zijn, zeker in tijden van alleen maar digitale communicatie, belangrijke thema’s.

Een nieuwe rubriek; Limburgers aan het woord

We willen vrouwen uit Limburg een podium bieden. Vaak wordt er automatisch naar mannen gekeken als er een persoon wordt gezocht die een bepaalde voorbeeldfunctie vervult. Echter zijn er ook legio vrouwelijke rolmodellen! Zij zijn alleen niet altijd goed zichtbaar. Hoog tijd om hen voor het voetlicht te zetten en iedereen, van jong tot oud, te laten zien dat Limburg rijk is aan talloze krachtige vrouwelijke rolmodellen!

Daarnaast vinden we het ook belangrijk dat thema’s over gendergelijkwaardigheid, gelijke kansen, oorzaken, positieve ontwikkelingen, stereotypering, dilemma’s, gendergap in de medische zorg en bias zichtbaar en gebundeld worden. Wij willen ons als expertise centrum vrouwenvraagstukken inzetten om hier aandacht voor te vragen. Het verbeteren van de positie van vrouwen doen we samen met mannen. Dus daarom deze nieuwe rubriek: Limburgers aan het woord. Alleen samen kunnen we een verschil maken.


#agendering #bewustwording #rolmodellen #genderstereotypering #gendergap #loonkloof

Onze tekstschrijfster en interviewster willen we graag even voorstellen:

Tekstschrijfster en interviewer Sylvia Beugelsdijk

Ik ben Sylvia Beugelsdijk-Franssen uit Herkenbosch. Ik werk bij mijn eigen tekstbureau PuntKomma. Je raadt het misschien al: als tekstschrijver. Schrijven doe ik dan ook het liefst. De hele dag door. Blogs, websiteteksten, uitnodigingen, nieuwsbrieven, persberichten, flyer- of brochureteksten. You name it of ik schrijf het.

>>> lees hier het hele interview

 

Waar zetten wij ons als organisatie voor in?

Wij zetten ons in voor een Limburg zonder genderkloof. Ben je benieuwd naar wie wij zijn en wat wij doen? In dit animatiefilmpje vind je hier informatie over. Heb je na het kijken van het filmpje alsnog vragen of wellicht handige tips? Schroom dan niet om ons te mailen, info@famnetwerk.nl

Tips en ideeën voor ouders in deze tijd

Er is een onoverzichtelijke hoop aan informatie op ontelbaar verschillende websites en social media over hoe deze bizarre tijd het beste door te komen. Om hier een beetje structuur in aan te brengen, hierbij overzicht van gratis tips en ideeën. >>> klik hier voor het overzicht.

Hulp nodig voor onderwijs aan de keukentafel, kijk ook op onze pagina voor taalboekjes die opa Jan schreef voor zijn kleinkinderen.

Scan op genderstereotypen voor bedrijven en gemeenten

Atria mag in 2020 vier gratis scans op genderstereotypen uitvoeren: twee bij bedrijven op HR-beleid en twee bij gemeenten op WPI beleid. Is je bedrijf of gemeente hierin geïnteresseerd? Of wil je meer informatie over het traject? Stuur dan een email naar e.maliepaard@atria.nl en f.gaasterland@atria.nl voor 16 april 2020.
>>> lees meer

Kiek Limburg, zoekmachine en community voor alle Limburgers

Onlangs werd vanwege de coronacrisis versneld de online zoekmachine en community voor alle Limburgers gelanceerd. FAM! is vertegenwoordigd in het bestuur van de Stichting Samenwerkende Maatschappelijke Organisaties Limburg. SMOL is mede initiatiefnemer van Kiek Limburg. Informatie, tips, vraag en antwoord en nog veel meer is bij Kiek te vinden. Wil je meer weten, neem gerust een kijkje op www.kieklimburg.nl. In het filmpje vind je uitleg over de mogelijkenden en wat Kiek voor jou kan betekenen.

Veel succes en blijf gezond!
Team FAM!